Cara Renew Kad Hijau CIDB Online

renew cidb, kad hijau cidb, kad cidb, renew kad hijau, renew lesen cidb online, renew lesen cidb,
Table of Contents

Pengenalan

Tahukah anda bahawa diwajibkan semua pekerja yang terlibat dalam kerja-kerja binaan berdaftar dengan CIDB sebagai Personel Binaan iaitu dengan memiliki Kad Hijau CIDB berkuatkuasa 1hb Jun 2015 dan kini boleh didaftar secara online sahaja. Sekiranya anda telah pun mempunyai kad hijau tetapi ianya telah tamat tempoh, anda perlu renew kad hijau CIDB anda supaya apabila berlaku kemalangan di tapak binaan, anda layak menerima perlindungan di bawah Pelan Takaful Personel Binaan Berkelompok CIDB. Berikut cara renew kad hijau CIDB secara online dengan CIDB2u.my.

Cara Renew Kad Hijau CIDB Online

Langkah 1 : Layari CIDB2u.my

Layari website CIDB2u dan klik butang “Perbaharui Sekarang ” dibawah “Pembaharuan Kad Personel Binaan / Kad Hijau CIDB” untuk perbaharui kad anda.

Langkah 2 : Pilih Jenis Permohonan

Sekiranya anda adalah warga tempatan, klik pada butang “Pembaharuan Kad Hijau CIDB (Pekerja Tempatan)” atau butang “Pembaharuan Kad Hijau CIDB (Pekerja Asing)” untuk pekerja asing.

Langkah 3 : Isi Maklumat Pada Borang Permohonan CIDB Online

Untuk langkah seterusnya, anda perlu Anda perlu mengisi maklumat peribadi dan maklumat pewaris. Perlu diingatkan bahawa permohonan pembaharuan kad hijau cidb hanya boleh diproses sekiranya maklumat yang diterima adalah tepat.

Langkah 4: Buat Bayaran Secara Online Untuk Kad CIDB

Sekarang anda boleh terus membuat pembayaran dengan memilih Bank Pilihan anda sebelum klik butang  “I understand and accept the terms and conditions.”

Langkah 5 : Terima Pas Sementara

Selepas bayaran dibuat, anda akan menerima resit bayaran melalui emel yang menyatakan anda telah membuat bayaran. Permohonan anda akan diproses dan anda akan menerima pas sementara dalam masa 48 jam (maksima) melalui emel anda seperti yang dinyatakan pada borang permohonan. Pas sementara ini sah digunakan untuk anda masuk ke tapak binaan. Berikut adalah contah pas sementara yang anda akan terima.

Langkah 6 : Terima Kad Hijau CIDB

Akhir sekali, kad hijau cidb yang telah siap diperbaharui akan di pos pada alamat penghantaran anda. Sekiranya permohonan pembaharuan kad hijau cidb anda tidak berjaya, pihak kami akan menghantar satu email untuk bayaran balik (refund) kepada pihak anda.

Rumusan Cara Renew Kad Hijau CIDB

Senang bukan? Hanya dengan 6 langkah anda boleh renew kad hijau anda dengan mudah dan cepat. Jangan lupa layari laman web CIDB2u dan isi borang permohonan untuk perbaharui kad hijau cidb anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *